Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 17 januari 2021

Wat doet een boa bij de gemeente Montferland, juist in coronatijd?

Om die vraag te kunnen beantwoorden liep D66 raadslid Freddy van Dijken een volledige dienst mee met één van de Boa’s, Leo Arends. Leo is een ervaren Boa en al meer dan 26 jaar werkzaam op Montferlands grondgebied. Eerder was hij ook werkzaam als boa voor het Recreatieschap Achterhoek-Liemers, het huidige Leisurelands en verantwoordelijk voor de Nevelhorst en Stroombroek. Ook was hij lang marktmeester in ’s-Heerenberg.

De dienst van Leo op zaterdag 16 januari begint om 12 uur. Normaal gaan er twee boa’s samen op pad, nu rijdt collega Pieter ook zelf in een auto en hebben ze onderling contact. Leo heeft geen vaste ronde. We starten in Stokkum en we rijden langs de parkeerplaats aan de Eltenseweg. Overdag wordt deze parkeerplaats gebruikt voor bezoekers van de uitkijktoren, maar ’s-avonds is dit een populaire plek voor jongeren en is het een plek om af te spreken met drugsdealers. En Leo herkent de plekken waar veel jongeren samenkomen aan het afval wat achtergelaten wordt of aan de kentekens van de auto’s, waar ze dan ook in blijven zitten, die op de parkeerplaats staan.  Dus ook in de avondronde wordt deze plek weer meegenomen. Al rijdend door de kern van Stokkum wijst Leo op een paar feiten, die bekend zijn bij de gemeente en waar op gehandhaafd wordt of wordt onderzocht wat wel en niet kan. En dat gaat van zaken als het opslaan van grote hopen grond op eigen grond, waar de herkomst van het grond niet bekend is tot het gebruik van de openbare grond voor privé doeleinden.  Al snel wordt me duidelijk dat de werkwijze van Leo vooral gebaseerd is op de feiten te checken en dan vervolgens dit bespreekbaar te maken met de betrokken.  Het bonnenboekje blijft in eerste instantie nog in de auto. In ’s-Heerenberg maken we een ronde door de verschillende wijken en Leo laat me de (hang)plekken zien, die veel door jeugd wordt gebruikt. Op dit moment zijn er op een aantal plekken groepen jongeren die voor overlast zorgen. Leo ziet al rijdend een aantal jongens op de fiets of lopend door ’s-Heerenberg trekken. En ook hier valt op dat Leo de jongeren kent, ze bij naam aanspreekt en dat hij bij alle jongeren een glimlach op het gezicht bezorgd. Later laat hij me op het gemeentehuis zien, dat hij zo’n 150 jongeren in beeld heeft, van al die jongeren de (thuis) situatie kent en dat wordt ook besproken met de jongerenwerker, de net nieuw aangestelde straathoekwerker en de wijkagenten. En samen bepalen ze ook wat ze kunnen doen om de jongeren op het rechte pad te houden of weer te krijgen of er voor te zorgen dat ze geen overlast veroorzaken.

In wijken waar veel parkeeroverlast is, zien we auto’s op plekken staan, waar dat niet is toegestaan.  Vandaag deelt hij geen boetes uit, noteert wel kentekens, maar op zondag maakt hij de ronde nog een keer en dan zal hij de eigenaren aanspreken. Ook hier geldt dat hij eerst het gesprek wil, voordat hij overgaat op een parkeerbon.

Op het industrieterrein in ’s-Heerenberg zien we veel Poolse en Roemeense vrachtauto’s staan en al die chauffeurs brengen het weekend door in de directe omgeving. Dat betekent ook dat er veel plekken zijn waar deze chauffeurs overnachten. Leo kent deze plekken en zorgt ervoor dat ook de gemeente op de hoogte is van de verblijfplaats. Het is niet aan hem om de plekken te bezoeken, hij signaleert en geeft het door aan collega’s.

Tijdens de ronde komen er verschillende meldingen binnen. Collega Pieter pakt dit op en dat betreft in corona-tijd vooral meldingen dat winkeliers of horecabedrijven de grenzen opzoeken wat mag. Soms omdat de regels niet altijd helder zijn of soms omdat de ondernemers ook kansen zien om er toch nog wat te maken. En ook hier helpt het als je een gesprek hebt en dan stoppen de ondernemers ook met hun activiteiten. Het is een voordeel dat Leo al zo lang rondloopt in de gemeente. Hij kent veel mensen, inwoners of ondernemers weten hem te vinden als er iets speelt en accepteren het ook van hem als hij een waarschuwing uitdeelt.

Hij weet exact in elke kern wat er speelt en ook in het buitengebied weet hij precies waar illegale activiteiten worden gepleegd. “Wat er altijd met de meldingen gebeurt die ik registreer, is niet altijd helder. Maar ik begrijp ook dat er keuzes gemaakt worden wat wel en niet opgepakt wordt, want als we alles moeten controleren en handhaven, dan moet het aantal boa’s verdubbeld worden”

Boa moet soms lastige keuzes maken

Het meeste indruk maakt een melding in de middag om te gaan kijken in Loerbeek. Daar staan meer dan 35 auto’s langs de kant van de weg bij een hondenkennel. Uit heel Nederland komen mensen kijken naar net aangekomen honden en puppies uit Bulgarije. Deze zaterdag is het ophaaldag. Dit is al een langslepend dossier en zowel Leo, diverse collega’s als andere instanties hebben al meerdere keren de situatie bekeken. Ook via de politiemeldkamer komen er meldingen binnen, omdat er ook getwijfeld wordt of de corona-regels worden overtreden. Na overleg met de politie besluiten we ter plekke te gaan kijken en de eigenares aan te spreken. En dan zie je ook welke keuzes een boa ter plekke moet maken. Want wat is de overtreding die hier gepleegd wordt en wat kan je nu doen in de wetenschap dat het lopende kwestie waar al veel collega’s mee bezig zijn. Na ons bezoek heb ik nog meer waardering voor het werk van een boa, gezien de reacties die je krijgt en misschien ook wel het onbevredigende gevoel nu niks te kunnen aan de feiten die je constateert. En dat je moet accepteren dat dit probleem op een andere manier opgelost moet worden.

In het buitengebied zien we achter een boerderij open vuur in een olievat. Leo zet de auto aan de kant van de weg en loopt het erf op. Een jongeman komt op ons af. Hij laat ons zien wat er opgebrand wordt en Leo legt rustig uit dat dit niet is toegestaan. Met de toezegging dat hij direct het vuur zal doven, vertrekken we weer. Deze jongen is een boete van € 500 bespaard gebleven en even later zien we hem met water het vuur doven.

Focus op jonge jeugd

Rond 18 uur drinken we samen met Pieter ons eerste kopje koffie op het gemeentehuis in Didam. Er worden wat meldingen gecheckt en afspraken gemaakt waar er in de avonduren nog gesurveilleerd moet worden. Omdat Leo de enige jeugdboa is in Montferland, focust hij zich op de plekken waar mogelijk jeugd kan rondhangen. En bij jeugd moet je denken aan jongeren tussen de 11 en 25 jaar die veel op straat rondhangen. “En dan focus ik me liever op de jongste groep, omdat die nog te beïnvloeden zijn om niet de fout in te gaan door met ze in gesprek te blijven. De oudere groep is vaak al teveel onder invloed van drank of alcohol en vaak zit daar ook al een zorgtraject op”.

Tijdens avondronde rijden we langs de verschillende parkeerplekken in het buitengebied bij de terreinen van Natuurmonumenten. Ondanks de sneeuw zien we bij 1 parkeerplaats een auto staan met de lichten aan. “Als een auto ’s-avonds de lampen  aan heeft op één van de bekende dealerplekken, is het vaak een teken dat de dealer er staat en daarmee aangeeft dat hij spul heeft.” Deze avond treffen we echter een jong stelletje aan, die even behoefte had aan wat privacy en alle rust va elkaar wilden genieten .

In ’s-Heerenberg worden nog wat jonge jongens aangesproken die rond de supermarkt rondhangen en al lachend doen ze Leo de belofte dat ze geen rottigheid gaan uithalen die avond.

Aan het einde van de dienst moet er nog wat administratief werk verricht worden, zet Leo de elektrische auto aan het stopcontact en om 21 uur kan Leo huiswaarts voor een wijntje en een hapje eten. Bij mij blijft het nog lang malen in het hoofd van alles wat ik gezien en gehoord heb en ik slaap er slecht van. Het is goed nu eens echt gezien te hebben wat er soms achter de voordeur of op straat speelt. En het is een prettig idee dat er in ieder geval boa’s zoals Leo zijn die een oogje in het zeil houden.

Freddy van Dijken, raadslid D66 Montferland